Žijeme v době, kdy lze předpokládat, že většina z nás netrpí nedostatečnou výživou, ale často naopak výživou nevyváženou či nadměrnou.
Náš jídelníček by měl být tedy především pestrý a vyvážený. To znamená, že by měl zajistit přiměřený energetický příjem, vhodný poměr základních živin (bílkovin, tuků a sacharidů) a dostatek vitamínů a minerálních látek. Důležitý je také pravidelný jídelní a pitný režim. V jídelníčku by tedy neměly chybět zejména mléčné výrobky a sýry, libové maso, ryby, celozrnné pečivo, přiměřená porce přílohy (rýže, těstoviny), zelenina a ovoce.
Společnost STOB se věnuje problematice výživy již řadu let a ze zkušeností z kurzů snižování nadváhy a poradenské činnosti se ukazuje, že k nejčastějším nešvarům jídelníčku patří nedostatečná konzumace ryb a rybích výrobků.Domníváme se, že důvodů absence ryb na stole je několik. Klíčovou roli zde sehrává, že pokrmy z ryb nejsou „tradiční“ součástí typické české kuchyně a nepodáváním ryb odmalička se tak u dětí nevytváří chuťové zvyklosti. Je také nutné podotknout, že právě chybějící tradice zapříčinila, že málokdo umí rybu vhodně a chutně upravit. Dále pak upozorněme na problematičnost samotné konzumace ryb. Mnohé z nás totiž odrazuje přítomnost kostí. Rybu je díky nim nutné jíst pomaleji a často je tedy pohodlnější zvolit jiné jídlo.
Ze zdravotního hlediska je důležité uvést, že ryby obsahují, kromě lehce stravitelných bílkovin, i řadu cenných látek, které pozitivně ovlivňují vývoj a funkci našeho organismu. Velmi pádným argumentem pro nepostradatelnost ryb v jídelníčku je obsah vícenenasycených OMEGA 3 mastných kyselin v jejich tuku. Tělo si esenciální mastné kyseliny většinou neumí samo vytvořit, proto je nutné je do těla dodávat. Tyto vícenenasycené mastné kyseliny jsou důležité pro správný vývoj mozku dětí (a to i v prenatálním období) a mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi, jsou prevencí kardiovaskulárních problémů a zánětů Nejvíce nenasycených mastných kyselin obsahují tučnější mořské ryby jako je tuňák, makrela, ze sladkovodních pak úhoř či pstruh. Obsah kombinace vitamínů A a D v rybách je pak výhodný z hlediska tvorby kostní tkáně a předcházení pozdějšímu vzniku osteoporózy. Dále také rybí maso obsahuje skupiny vitamínu B - vitamín B6 a B12, důležité pro funkci nervové soustavy, podporu metabolismu a krvetvorbu. Z minerálních látek pak jmenujme – kromě jódu - zejména vápník, fosfor, selen a zinek. Kombinace vitamínu E se selenem a zinkem je velmi důležitá pro obranyschopnost organismu.
Ryby by se měly stát nedílnou součástí jídelníčku minimálně 2x týdně. Ne vždy je možné zařadit do jídelníčku rybu čerstvou, a proto bychom rádi představili výrobky značky Rio Mare (www.riomare.cz), jako vynikající variantu pro pokrytí doporučené týdenní potřeby ryb a rybích produktů. Výhodou těchto produktů je zejména jejich vynikající kvalita a také mnoho možností rychlé úpravy nebo okamžité konzumace.
Zvolte tedy pro Váš jídelníček některý z následujících výrobků:
Tuňák v olivovém oleji Průměrné výživové hodnoty na 100 g pevné potraviny: ENERGETICKÁ HODNOTA - 213 kcal BÍLKOVINY - 24,00 g SACHARIDY - 0,00 g TUKY - 13,00 g Z TOHO NASYCENÉ - 2,30 g |
|
NATURA tuňák ve vlastní šťávě Průměrné výživové hodnoty na 100 g pevné potraviny: ENERGETICKÁ HODNOTA - 107 kcal BÍLKOVINY - 25,00 g SACHARIDY - 0,00 g TUKY - 0,80 g Z TOHO NASYCENÉ - --- |
|
TIP! Tuňáka přidejte do zeleninového salátu či jej použijte na přípravu rybí pomazánky. |
|
Chutná tuňáková pomazánka Tuňáka, vejce rozkrájené na menší kousky, rostlinný tuk, tvaroh a nastrouhanou okurku rozmixujeme dohladka. Pokud nemáme mixer, lze suroviny pouze rozmačkat. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, ochutíme citrónovou šťávou, trochu dosolíme, případně dochutíme pepřem. Mažeme na celozrnné pečivo a zdobíme nakrájenými rajčaty a petrželkou. Na přípravu pomazánky z jednoho balení tuňáka RIO MARE ve vlastní šťávě 80 g budeme potřebovat: - 1 lžíci extra panenského olivového oleje - 50 g žervé, tvarohu nebo případně taveného sýra - 1 na tvrdo uvařené vejce - 1 lžíci plnotučné hořčice - 1 kyselou okurku - 1 menší cibuli (vhodná je i jarní cibulka) - šťáva z citrónu - sůl eventuelně pepř dle chuti |
|
Filety z lososa ve vlastní šťávě Průměrné výživové hodnoty na 100 g pevné potraviny: ENERGETICKÁ HODNOTA - 174 kcal BÍLKOVINY - 22,00 g SACHARIDY - 0,00 g TUKY - 9,50 g Z TOHO NASYCENÉ - 2,50 g |
|
Tuňákový krém Průměrné výživové hodnoty na 100 g pevné potraviny: ENERGETICKÁ HODNOTA - 237 kcal BÍLKOVINY - 13,50 g SACHARIDY - 4,00 g TUKY - 18,50 g Z TOHO NASYCENÉ - 2,40 g |
|
Insalatissime s kukuřicí Průměrné výživové hodnoty na 100 g pevné potraviny: ENERGETICKÁ HODNOTA - 179 kcal BÍLKOVINY - 9,00 g SACHARIDY - 6,50 g TUKY - 13,00 g Z TOHO NASYCENÉ - 1,70 g |
Mgr. Jana Divoká, 24. 1. 2011
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Že jsem to četla, teď mám hlad....
Kupuji jinou značku v lepší kvalitě a o polovic levnější.